Kako se orientirati?

Kaj pomenijo podatki na listu za tračno žago? Kako se orientirati?

Kako se orientirati?
Kako se orientirati?

Kaj pomenijo številke in podatki na listu za tračno žago? Kako izbrati velikost zoba in širino? Kaj pomenijo Hook, Regular in Skip?

V tem članku vam bomo pomagali, da se boste znašli v pomenih podatkov na etiketi tračnega lista, kateri parameter je treba izbrati in kateri je, nasprotno, podan fiksno. Na fotografiji proizvedenega tračnega lista vidimo opise:

 

  1. Širina tračnega lista: gre za širino tračnega jekla, iz katerega je list izdelan, meri se od zadnjega roba do konice zob. To vrednost izbiramo na podlagi tega, ali želimo rezati ravne reze ali izrezovati oblike. Širok tračni list je primeren za raven rez, ozek tračni list pa za izrezovanje oblik. Več tukaj.
  2. Debelina tračnega jekla: Gre za moč – debelino – lista za tračno žago. Ta vrednost je vedno fiksno povezana s širino navedenega tračnega lista, zato je ne izbiramo.
  3. Dolžina tračnega lista: Gre za dolžino zvarjenega traku v milimetrih. To vrednost določa proizvajalec tračne žage, vedno je podana fiksno in če naročite drugo dolžino, se tračni list vaši žagi ne bo prilegal. Pri nas varimo tračne liste po meri, zato vam lahko ustvarimo tračni list katerekoli dolžine.
  4. Število zob na colo: Gre za velikost zob in medsebojno razdaljo med konicami. V naši panogi se običajno navaja kot število zob na eno colo (1 cola = 2,54 cm). Manjše kot je število, večji je zob. To vrednost moramo izbrati na podlagi tega, kaj želimo rezati. Velike premere, na primer masivne okrogle palice, tramove, debele deske, je treba rezati z velikimi zobmi (tpi 2, tpi 3 in tpi 4). Srednji zob (tpi 6 in tpi 8) je primeren za rezanje standardnih desk z debelino 10–25 mm. Najmanjši zobje (tpi 10 in tpi 14) pa so primerni za rezanje tankih desk, laminata in vezane plošče do debeline 10 mm. Več o izbiri koraka med zobmi najdete tukaj.
  5. Oblika zoba: Gre za geometrijo zoba, ki jo izbere proizvajalec. Fiksno je povezana z velikostjo (korakom) zoba za posamezno širino in je zato ne izbiramo. Več o oblikah zob najdete tukaj.

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 4.6
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?