Izbira širine tračnega lista za les

Kako pravilno izbrati širino in moč tračnega lista za rezanje lesa

radij rezanja širina tračnega lista
radij rezanja širina tračnega lista

Moč tračnega lista je pravzaprav debelina pločevine – tračnega jekla, iz katerega je tračni list izdelan. Če na žago z majhnimi koluti namestite premočen tračni list, boste skrajšali njegovo življenjsko dobo. Izmerite premer koluta, na katerega bo tračni list nameščen, in delite s številom 500. Število, ki ga dobite, predstavlja največjo moč tračnega lista, ki bo zdržal na vaši žagi. Primer: Kolut ima premer 420 mm (420 ÷ 500 = 0,84). Največja moč tračnega lista za to žago je torej 0,8 mm. Če imate na tračni žagi premer kolutov manjši kot 350 mm, vedno uporabite tračni list z močjo največ 0,65 mm (tračni listi š. 3–13 mm).

Širina tračnega lista se meri od konice zoba do zadnjega roba. Večina proizvajalcev tračnih žag navaja razpon širin tračnih listov, za katere je zasnovana njihova žaga. Če niste prepričani, se obrnite na nas v razpravi pod člankom.

Širina tračnega lista določa, kako se bo list obnašal v rezu. Če morate delati dolge ravne reze, uporabite najširši možni tračni list. Če želite izrezovati oblike – radije, uporabite ozek tračni list. Za orientacijo lahko navedemo, da boste z našim najmanjšim tračnim listom širine 3 mm (ta žagin list je širok praktično kot rezbarska žaga) zmogli radij 3 mm, s srednjim tračnim listom širine 13 mm pa boste izrezali radij 65 mm. Tračni list širine 32 mm ni primeren za izrezovanje oblik in se uporablja samo za raven rez.

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 4.3
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?