Kako določiti dolžino tračnega lista?

Da bi izbrali pravi tračni list za svojo tračno žago, morate poznati njegovo dolžino. Brez tega parametra ne bo šlo. Kako jo določiti? V povezavi s tem vam bomo svetovali in dodali nekaj nasvetov ter trikov. Skupaj si korak za korakom oglejmo, kako pravilno izmeriti dolžino traku. Naše navodilo bo prišlo prav predvsem tistim, ki nimajo več priročnika za svoj stroj ali so si postavili lastno tračno žago.

Merjenje tračnega lika v celoti (zvarjenega tračnega lista) z valjanjem

  1. Položite tračni list z zvarom na podlago ali na tla.
  2. Poleg zvara na podlago naredite oznako (črtico).
  3. Valjajte tračni list po podlagi tako dolgo, da se ponovno pojavi zvar.
  4. Na podlagi naredite drugo oznako (črtico).
  5. Izmerite razdaljo med obema oznakama.

Oglejte si tudi naša spodaj priložena video navodila, kjer je celoten postopek nazorno prikazan.

Drugi načini za merjenje dolžine tračnega lista

Valjanje zvarjenega tračnega lista je zelo hiter, preprost in hkrati natančen način merjenja. Enostavno idealen pripomoček. Včasih pa lahko pride do situacije, ko tako merjenje ni možno. Kaj storiti tedaj? Berite dalje:

  • Počen list tračne žage. Preprosto – raztegnite tračni list na podlago ali na tla in ga preprosto izmerite.
  • Premalo prostora na podlagi. V takem primeru na podlagi označite metrski odsek. Tračni list po njem postopoma pomikajte po etapah in zadnji del, ki je manjši od enega metra, izmerite s pomočjo merilnega traku.
  • Tračni list ni na voljo. Če tračnega lista nimate na razpolago, bo zadostovala tračna žaga. Na koluta nategnite vrvico in jo nato izmerite. Pozor, koluta pustite sproščena, da bo tračni listi imel rezervo za napenjanje.

In še en nasvet za konec – tračni čisti zaradi enakomerne izmenjave zob ne morejo biti vedno na milimeter natančni, ampak so lahko včasih tudi za centimeter daljši. Z drugimi besedami, ni se vam treba bati, da bo vaša meritev netočna, droben odklon ne bi smel biti težava.  

Tračni list smo izmerili. Kako naprej?

Dolžina tračnega lista je pomemben parameter, ni pa edini. Če še vedno premišljujete, za kaj pravzaprav potrebujete tračni list, bi vam lahko bili v pomoč še drugi nasveti in namigi za pravilno izbiro. Če imate kakršnakoli vprašanja, nam pišite v razpravi pod člankom.

Če pa vam je že vse jasno, pojdite na naš konfigurator. Tračne liste lahko z njim naročite brez kakršnihkoli omejitev – liste zvarimo po meri, zato sprejemamo vse dolžine.

🎁 Z vsakim tračnim listom, ki ga naročite pri nas, boste dobili etiketo z informacijami (oziroma nalepko) s kodo QR. Ta vam bo prišla prav kot praktičen pomočnik – ničesar vam ne bo treba meriti znova, saj boste po zaslugi kode QR imeli točne parametre svojega tračnega lista ves čas pri roki (več podrobnosti najdete tukaj).

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 4.8
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?