Rezanje kovine na tračni žagi za les? Tega raje ne počnite. Pojasnili bomo, zakaj.

Marsikdo je že prišel na idejo, morda bi se kdo našel tudi med vami, bralci – imam tračno žago (stroj) za les, kaj če bi jo uporabil, na primer, tudi za kovinski material ali za jeklo? Saj je treba samo zamenjati tračni list ... Vendar ni tako preprosto – tračne žage, ki so predvidene za les, večinoma niso najbolj primerne za kovine. Pojasnili bomo, zakaj je tako.

rezanje jekla na tračni žagi za les
rezanje jekla na tračni žagi za les

Ključni pojem – hitrost rezanja

Pri rezanju je pomembno, da zobje tračnega lista v material vstopajo in z njega pobirajo dovolj velike odrezke, ne le prah. Sicer bi se namreč zobje ob material preveč drgnili, se brusili ali bi celo prišlo do njihovega odloma. To pravilo velja enako za les kot za kovino.

Razlika pa je v hitrosti – pri rezanju lesa tračni les dosega izrazito višje hitrosti. Medtem ko se za jeklo idealna hitrost giba v razponu od 60 do 120 metrov na minuto (da bi se zob tračnega lista uspel »zagristi« v material in z njega posneti odrezek), pri lesu ni nič nenavadnega tudi desetkrat višja hitrost. V primeru hlodov pa se hitrost rezanja lahko povzpne celo do 3000 metrov na minuto.

Tračne žage (stroji) so tem pogojem prilagojene in v veliki večini primerov ne dopuščajo nižanja hitrosti tračnega lista na nivo, ki je primeren za kovine. Tudi če bi torej človek na žago namestil pravi tračni list, se bo vrtel prehitro in se bo v materialu prej uničil, kot da bi kaj kakovostno odrezal.

Rešitev torej ni niti znižanje hitrosti s frekvenčnim pretvornikom, ker bo po taki predelavi stroj izgubil moč in ne bo zmožen povleči tračnega lista (tračni list se bo ustavljal).

Rezanje lesa vs. rezanje kovin

Mizarske in tesarske tračne žage odlikuje visoka hitrost, nenazadnje lahko tudi najmanjše žage tračni list zavrtijo do hitrosti 900 metrov na minuto (na primer Parkside PBS 350 B2, Scheppach HBS 30 ali Einhell TC-SB 200). Za rezanje lesa velja:

  • Hitrost tračnega lista se na splošno giba od ca. 370 do 1500 metrov na minuto;
  • Praviloma velja, da večja kot je tračna žaga, višja je hitrost tračnega lista;
  • Večji stroji imajo eno, dve ali več hitrosti, včasih je mogoče hitrost traku spremeniti med tekom;
  • Prodajalci strojev parameter navajajo kot »hitrost reza«, »hitrost rezanja« ali »hitrost tračnega lista«. Pozor – včasih lahko navajajo vrtljaje na minuto, vendar so to vrtljaji motorja. Ta podatek torej ne pomaga pretirano, ker ne vemo, kakšen je prenos med motorjem in pogonskim kolesom.
     

Rezanja kovinskega materiala s tračnimi listi za les torej ne priporočamo. Nikakor ne jekla, prav tako pa niso dobra ideja niti neželezne kovine (če pa že, potem samo v določenih okoliščinah). Za rezanje takega materiala velja:

  •  Priporočena hitrost rezanja jekla je od 60 do 120 metrov na minuto;
  • Baker se odvisno od trdote premika od 80 do 400 metrov na minuto, aluminij od 80 do 800 (priporočamo rezanje z bimetalnim tračnim listom za kovino);
  • Na vsak zob se bi moral ustvarjati tlak in hitrost tračnega lista bi morala zobu omogočati, da posname odrezek, ki pride v zobno vrzel (več v besedilih – Kako izbrati tračni list za rezanje kovin? in Priporočene hitrosti za tračne liste za kovino).

Kakšne pa so vaše izkušnje z rezanjem na tračni žagi? Delite jih z nami in ostalimi bralci v komentarjih pod tem člankom.

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 5.0
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?