Vsak zob je drugačen. Če boste na spletu iskali tračne liste za les, boste najpogosteje naleteli na ponudbo listov s kaljenimi zobmi, včasih morda tudi z nekaljenimi zobmi. V naši spletni trgovini bodo to za spremembo listi s kaljenimi zobmi ali s karbidnimi zobmi. Toda kaj to pomeni in kakšna je pravzaprav razlika med tipi zob? Na vse vam bomo odgovorili, le berite dalje …

Kaljeni, nekaljeni in karbidni zobje
Kaljeni, nekaljeni in karbidni zobje

Čista osnova so nekaljeni zobje, tako so se tračni listi izdelovali včasih. Za ta tip je značilno, da je rezilo zob iz istega materiala kot preostali del tračnega lista in ima torej enake lastnosti. Kar se tiče trdote, govorimo o vrednosti približno 45 do 50 HRC (enota trdote kovine). To pa je težava.

Tračni listi bi namreč res morali imeti prožno telo traku, da bi zdržalo upogibe na kolutih, toda obenem trde konice zob, da bi rezilo dolgo ohranilo ostrino. 

Tračni listi s kaljenimi zobmi (v spletni trgovini ponujamo Flexback) imajo podobno telo, vendar so konice zob zakaljene na trdoto 55 do 57 HRC. Po zaslugi tega bi moral imeti tak tračni list pri rezanju mehkega lesa približno trikrat večjo obstojnost kot tračni listi z nekaljenimi zobmi.

Samo za predstavo, trdota rezila običajnega noža za lepenko se giblje med 60 in 62 HRC. To je podobno ogljikovo jeklo – trdo, ob tem pa krhko, da se lahko nož odlomi.  

In končno tračni listi za les s karbidnimi zobmi (v spletni trgovini ponujamo CarbideWood – podrobno o njih pišemo tukaj). Ti so edinstveni po tem, da imajo na konicah traku iz karbonskega jekla navarjen še sintrani karbid. Trdota takega materiala znaša okoli 90 HRC, tako da bi tračni list moral biti sposoben zrezati približno desetkrat več kot tračni list s kaljenimi zobmi. 

Pazite na terminologijo

Pri iskanju informacij o tračnih listih boste pogosto naleteli tudi na druge pojme, na primer na izraze karbonski, vzmetni ali ogljikov tračni list. Pomembno se je zavedati, kaj tak pojem pravzaprav označuje – v teh primerih gre za material, iz katerega je celoten list izdelan, vsi trije pojmi pa označujejo isti tip materiala. Z drugimi besedami, karbonski, vzmetni in ogljikov tračni list pomenijo eno in isto, le da vsak temu pravi drugače. 

Obenem je verjetno, da gre za tračne liste s kaljenimi zobmi, izjemoma imajo lahko ti žagini listi nekaljene zobe.

Morda ste se srečali tudi z bimetalnimi tračnimi listi. Ti so po svoji zasnovi predvideni predvsem za kovino (koti zob, širina reza) – za običajno obdelavo lesa se bimetalni tračni listi zaradi cene ne izplačajo preveč, zato jih za les niti ne ponujamo. Edina izjema je pas s širino 34 mm, ki je predviden za rezanje hlodov.

Kateri zobje pa so se dobro odrezali pri vas? Delite svoje izkušnje z nami in ostalimi bralci v razpravi pod člankom.

 

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 4.0
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?