Izbira mizarskega tračnega lista za les

Preberite si, kako izbrati mizarski tračni list za les, ki vam bo dolgo in dobro služil.

Kako izbrati tračni list za les?

Širina in moč tračnega lista

Moč tračnega lista je pravzaprav debelina pločevine – tračnega jekla, iz katerega je tračni list izdelan. Če na žago z majhnimi koluti namestite premočen tračni list, boste skrajšali njegovo življenjsko dobo. Izmerite premer koluta, na katerega bo tračni list nameščen, in delite s številom 500. Število, ki ga dobite, predstavlja največjo moč tračnega lista, ki bo zdržal na vaši žagi. Primer: Kolut ima premer 420 mm (420 ÷ 500 = 0,84). Največja moč tračnega lista za to žago je torej 0,8 mm. Če imate na tračni žagi premer kolutov manjši kot 350 mm, vedno uporabite tračni list z močjo največ 0,65 mm (tračni listi š. 3–13 mm). Če imate premer kolutov manjši od 250 mm, uporabite tračni list z največjo močjo 0,5 mm v ponudbi ga imamo v širinah 6, 10 in 13 mm).

Širina tračnega lista se meri od konice zoba do zadnjega roba. Večina proizvajalcev tračnih žag navaja razpon širin tračnih listov, za katere je zasnovana njihova žaga. Če niste prepričani, se obrnite na nas v razpravi pod člankom.

Širina tračnega lista določa, kako se bo list obnašal v rezu. Če morate delati dolge ravne reze, uporabite najširši možni tračni list. Če želite izrezovati oblike – radije, uporabite ozek tračni list. Za orientacijo lahko navedemo, da boste z našim najmanjšim tračnim listom širine 3 mm (ta žagin list je širok praktično kot rezbarska žaga) zmogli radij 3 mm, s srednjim tračnim listom širine 13 mm pa boste izrezali radij 65 mm. Tračni list širine 32 mm ni primeren za izrezovanje oblik in se uporablja samo za raven rez.  

Izbira koraka med zobmi

Korak med zobmi se navaja kot – Teeth Per Inch (zobje na colo). Gre torej za število zob na eno colo, kar je enota, ki se uporablja v angleško govorečih država in ustreza 25,4 mm. Korak TPI 2 tako označuje razdaljo med konicama 13 mm, korak TPI 14 pa ima razdaljo med konicama zgolj 1,8 mm. Višje kot je število, manjši je zob.

Majhni zobje so primerni za trde materiale in za čist, fin rez. Veliki zobje se uporabljajo za grobo rezanje materiala in za mehke materiale. Če pri rezanju uporabljate prefin zob, se bodo medzobni prostori preveč zapolnili z opilki in povečal se bo upor pri rezanju, tračni list ne bo lepo vstopal v rez in bo spodrezoval (»plaval«). Če pa, nasprotno, uporabite pregrob zob, bo rez grob, zobje pa bodo trgali vlakna.

Kateri zob uporabiti za vaš material?
TPI 2, 3, 4: Uporabljajo se za bolj grobe do grobe reze s premerom 25–100 mm.
TPI 6, 8: Idealen zob za rezanje suhega lesa, trdega lesa, vezane plošče, plastičnih in kompozitnih materialov s premerom 10–25 mm.
TPI 10, 14: Zelo fin zob za najbolj fino izrezovanje lesa, plastike in kompozitnih materialov do premera 10 mm in za rezanje neželeznih kovin do premera 30 mm.

Nastavitev hitrosti tračnega lista

Večina tračnih žag omogoča spreminjanje hitrosti tračnega lista s spremembo položaja (prenosa) klinastega jermena. Nekatere dražje žage imajo variator, ki omogoča tekoče višanje in nižanje hitrosti tračnega lista. Najpogostejši razpon hitrosti na vertikalnih tračnih žaga je 300–900 m/min.

Tračni list se z vsakim vrtljajem na tračni žagi 2× upogne in 2× naravna. Takih upogibov zdrži (odvisno od širine, napetosti in zasnove tračne žage) ca. 15.000–500.000. Najmanj upogibov zdrži tračni list s širino 3 mm, le 15.000–30.000. Z znižanjem njegove hitrosti na tračni žagi lahko torej podaljšamo njegovo življenjsko dobo do trikratno. Seveda prav tako ni dobro puščati žage teči v prazno.

Nizko obodno hitrost izberemo zlasti pri rezanju trših materialov in pri finem oblikovnem izrezovanju, kjer nam hitrost pobiranja odrezkov ni tako pomembna. Visoko obodno hitrost izberemo pri grobih rezih, rezanju mehkega materiala in rezanju velikih premerov. Prenizka hitrost lahko povzroči, da se bodo medzobne vrzeli hitro polnile in tračni list ne bo vstopal v rez. Previsoka hitrost tračnega lista po nepotrebnem krajša življenjsko dobo tračnega jekla.

Posebni materiali

Za rezanje posebnih vrst materiala (kompozitnih plošč na osnovi vezane plošče, s tekstilom ojačanih plošč, opek, stekla, porobetona, polistirena, tekstila, penastih materialov) uporabljamo tračne liste C-Grit (trdi ali na obrabo odporni materiali) ali tračna rezila različnega profila. Za rezanje polistirena se uporabljajo tračni listi Meat&Fish (prvotno predvideni za rezanje mesa s kostmi), ki jih odlikuje ozka razperitev zoba in majhna zareza – zgolj 0,16 mm na vsako stran.

Niste prepričani glede svoje izbire? Imate morda dodatna vprašanja? Pišite nam v razpravi pod člankom, z veseljem vam bomo svetovali glede vsega.

 

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 4.6
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?