Naša ponudba tračnih listov vključuje tudi nekaj tipov, ki jih je mogoče uporabiti za tesarske tračne žage ali pa so za to celo predvidene. Opisali bomo, kaj jih odlikuje, katere lastnosti so najpomembnejše in med katerimi možnostmi lahko izbirate. Najprej pa nekaj besed o samih tesarskih žagah.

tesarska žaga – tračni list
tesarska žaga – tračni list

Posebna tesarska tračna žaga deluje tako, da z njo upravljavec med rezanjem rokuje – pomika jo po tramu in vanj izrezuje potrebno obliko. To je najbrž najizrazitejša razlika v primerjavi s klasično mizarsko tračno žago, ki v nasprotju s prvo stoji fiksno in negibno, medtem ko upravljavec rokuje z rezanim lesom.

Najpogosteje se te žage uporabljajo za oblikovno rezanje – na primer za izrezovanje sedežev, koncev špirovcev, tramovnih glav za lesene gradnje ali različnih tipov tesarskih tramovnih spojev. Na trgu boste našli več blagovnih znamk, poimensko na primer Protool, Mikeska in predvsem Mafell, najverjetneje najbolj znan stroj.

Kako so videti tračni listi za tesarska dela

V primeru tračnega lista ni preveč pomembno, ali upravljavec rokuje s strojem ali z rezanim lesom. Za tesarske žage je zato mogoče uporabiti klasične tračne liste za les tipa Flexback (več o liniji Flexback tukaj).

Kaj je dobro upoštevati? Tračni list mora biti v tem primeru dovolj ozek, da bi z njim bilo mogoče rezati radij (za radij 25 mm je najprimernejša širina 8 mm, za manjši radij pa tudi širina 6 mm). Najbrž boste potrebovali gladek rez – dosežete ga sicer lahko, a na račun hitrosti. Za tramove do širine 200 mm je optimalen korak med zobmi 4 TPI (torej 4 zobje na colo) oziroma tudi manjši korak 6 TPI. V primeru širših tramov velja preizkusiti tudi 3 TPI, s takim korakom pa razpolagajo šele tračni listi s širino 10 mm.

Za nekatere tipe tesarskih žag (zadnja vodila mora imeti iz sintranega karbida, na primer žaga Mafell) je mogoče uporabiti posebni dvostransko ozobljen tračni list Flexback DE, ki je bil razvit prav za ta specifični način rezanja. Če vas ta tračni list zanima, nas kontaktirajte, v spletni trgovini ga ne ponujamo.

Dvostransko ozobljen tračni list ima na sprednji strani zobe s korakom 4 TPI, namenjene rezanju, na zadnji strani pa izmetne zobe, s katerimi odvaja žagovino iz reza – na ta način je nastali utor čistejši, bolj prost in ne prihaja do zatikanja lista ali celo do njegova padca s koluta. (Pri rezanju je pogosto treba zapeljati tračni list v tram, ustaviti žago in se po izrezanem utoru vrniti nazaj, kar je ravno z dvostransko ozobljenim tračnim listom najlažje). Ta tračni list bo všeč tistim, ki režete macesnovino.

Naša priporočila se opirajo na konkretne primere iz prakse

Izbiro tračnega lista je razumljivo treba prilagoditi vašemu stroju in rezu, ki ga želite doseči. Po diskusijah z nekaterimi strankami vam predstavljamo nekaj nasvetov, s svojimi vprašanji pa se lahko tudi obrnete na naše tehnične svetovalce (kontakt).

Tesarski žagi Protool SBP 285 in Mikeska RPP290 – tračni list Flexback 1710x8x0,65 TPI 4 Hook

Tesarska žaga Mafell Z 5 Ec – tračni list Flexback 1750x8x0,65 TPI 4 Hook
tračni list Flexback DE 1750x8x0,65 TPI 4/14 (dvostransko ozobljen, naročila po e-pošti)

Kakšne so vaši izkušnje s tesarskimi tračnimi žagami? Kateri tračni listi so se izkazali? Delite svoja opažanja z ostalimi v komentarjih pod člankom.

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 5.0
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?