Utekanje tračnega lista za kovino

Ste kupili nov tračni list za kovino? Preberite si, kako ga pravilno uteči.

Nov tračni list ima ob izdelavi zelo ostre konice zob. Če želite, da bi rezal dolgo in ravno, ga je treba pred prvo uporabo pravilno uteči. V nasprotnem primeru namreč obstaja nevarnost odloma najostrejše mikroskopske konice in lahko pride do bistveno skrajšane življenjske dobe.

Kako torej ravnati za najboljši rezultat?

  • Pred prvo uporabo poskusite tračni list uteči z mehkim polnim materialom. Nastavite pritisk na 50 % in hitrost tračnega lista na 50–80 % običajne vrednosti. Za pravilno utekanje tračnega lista je mora priti do nastajanja odrezkov. Odrezki morajo biti drobni, lasasti. Čas utekanja je 15– 20 minut.

  • Vsak dan je pred zagonom tračne žage s polno močjo dobro prvi rez nastaviti znova na nižjo hitrost in pritisk, da zobje in telo tračnega lista ne doživijo toplotnega šoka (enako kot pri motorju avtomobila, kjer hladnega motorja ni dobro naviti na visoke vrtljaje).

Če tračni list pravilno utečete, boste v največji meri izkoristili njegovo zmogljivost, prihranili boste svoj denar in ne boste izgubljali časa z njegovo pogosto menjavo. Čas, ki ga posvetite utekanju, se zato vsekakor izplača.

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 4.5
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?