V tem članku si bomo podrobneje ogledati problematiko napenjanja tračnega lista. Da bi tračni list rezal ravno, ne bi spodrezoval in ne bi padal s koluta, mora biti pravilno napet. Da pa ne bi počil, ne sme biti napet premočno. Kako prepoznamo pravilno napetost tračnega lista? Kako jo lahko izmerimo? Kako prepoznamo, da smo tračni list napeli premalo ali preveč?

kako napeti tračni list za kovino
kako napeti tračni list za kovino

Kako napeti tračni list za les boste izvedeli tukaj.

Namestitev tračnega lista in napenjanje s pomočjo merilnika napetosti tračnega lista:

Žago očistimo od odrezkov in nečistoče s krtačo ali kompresorjem za stisnjen zrak. Očistiti je treba prostor vodilnih elementov (ležaji, trde kovine) Tračni list vstavimo v žago in ga rahlo zategnemo, da ne zdrsne z vodil. V prostor med vodila vstavimo merilnik napetosti oz. tenzomat in ga vpnemo na tračni list ter kazalec nastavimo na ničlo. Sila napetosti se navaja v newtonih na kvadratni milimeter (N/mm2). Tračni list postopoma napenjamo vse do trenutka, ko nam naprava pokaže želeno vrednost (spodnja tabela).

OPOZORILO – preden kupite tenzomat, se prepričajte, da gre v vašo žago. Nekatere manjše ljubiteljske žage imajo omejen prostor in tenzomata z dimenzijami 131 x 100 mm vanje ni mogoče vpeti. Če nimate možnosti uporabe tenzomata, lahko izvedete vizualni pregled krožnikastih vzmeti – krožnikaste vzmeti, ki so sestavni del napenjanja večine žag z ročnim napenjanjem, ne smejo biti do konca stisnjene.

Kontrola pravilnega usedanja

Po napetju žago za kratko vklopimo in pustimo, da se tračni list usede (tračni last naj se trikrat ali štirikrat zavrti v prazno). Nato preverimo usedanje lista v žagi. Zadnji rob tračnega lista se ne sme dotikati venca (zadnje izbokline na kolutih), razmika mora biti »za noht«, torej ca. 1 mm. Tračni list se prav tako z zadnjim robom ne sme dotikati vodilnih trdih kovin. Vsi ležaji se morajo prosto vrteti (preverimo pred namestitvijo tračnega lista), njihovo slabo delovanje povzroča predčasno poškodbo tračnega lista. 

Ravnost nastavitve tračnega lista med vodili preverjamo z odrezkom tračnega lista dolžine 30–40 cm, ki ga vstavimo v prazno žago in preverimo, ali je tračni list med ležaji pravokotno in čvrsto fiksiran (se ne maje v strani), hkrati pa ga je mogoče dovolj prosto pomikati naprej in nazaj (ne sme se preveč drgniti). Odrezek tračnega lista vam lahko na zahtevo brezplačno priložimo k naročilu. 

Težave pri nepravilno napetem tračnem listu:

PREMALO NAPET. Tračni list spodrezuje, ne reže ravno. Lahko tudi pade s koluta.

PREVEČ NAPET. Tračni list predčasno poči, lahko poči v zvaru ali izven zvara, pogosto se po obodu tračnega lista pojavijo mikro razpoke.

Kontrola, ali je bil tračni list morda prenapet, se izvede tako, da počeni tračni list položite na tla ali na ravno podlago z zunanjo površino (to, ki ni ležala na kolutu). Če tračni list ni bil prenapet, bo prosto ležala na podlagi. Če pa je bil tračni list prenapet, se bosta izrazito (več kot 10 mm) dvigala njegova konca ali ga celo ne bo mogoče položiti na ravno podlago.

💡 Nasvet za rešitev te in drugih težav boste izvedeli v članku: Zakaj tračni list za kovino poči? Najpogostejše težave.

 Tabela napenjanja tračnega lista

Dimenzije tračnega lista Sila napetosti
13 x 0,65 mm 130-150 N/mm2
20 x 0,9 mm 160-180 N/mm2
27 x 0,9 mm 200-220 N/mm2
34 x 0,9 mm 240-250 N/mm2
41 x 1,3 mm 250-260 N/mm2
54 x 1,3 mm 260-280 N/mm2
54 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
67 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
80 x 1,6 mm 280-300 N/mm2

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 5.0
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?