Kako izbrati tračni list za les? #2

V tem članku si bomo ogledali, kako določiti pravo dolžino, širino in korak tračnega lista za les.

Kakšna je prava dolžina tračnega lista?

Določanje dolžine

Dolžina tračnega lista je vedno odvisna od tipa stroja in je najpogosteje navedena v uporabniškem priročniku ali na etiketi žage. Če nimate možnosti, da bi dolžino ugotovili na ta način, lahko:

  • Izmerite počeni tračni list.
  • Izmerite zvarjeni tračni list tako, da ga položite z zvarom proti tlom, ob zvaru naredite črto, tračni list po obodu pritiskajte k tlom in ko se ponovno pojavi zvar, naredite drugo črto. Nato izmerite razdaljo med črtama.
  • Vzemite vrvico, jo ovijte okoli kolutov po zunanjem obodu in glede na njeno dolžino določite približno dolžino tračnega lista. (To ni najbolj natančna možnost.)

Najpogostejše žage in dolžine tračnih listov

Parkside (LIDL): 1400 mm - Pilový pás 1400 mm

Scheppach HBS 261: 1790 mm - Tračni list 1790 mm

Český Brod P 320/II: 2040 mm - Tračni list 2040 mm

Scheppach Basa 3: 2360 mm - Tračni list 2360 mm

radij rezanja – izbira širine tračnega lista za les
radij rezanja – izbira širine tračnega lista za les

Katera je prava širina tračnega lista?

Vaša žaga za les verjetno omogoča uporabo več različnih širin tračnega lista, razpon širin je naveden v uporabniškem priročniku. Na splošno velja, da če je premer kolutov na vaši tračni žagi 350 mm ali manjši, ne bi smeli uporabljati listov za žago, ki so širši od 13 mm.

Širši tračni list kot izberete (glede na možnosti vaše žage), daljša bo njegova življenjska doba.  

Izberite torej najširši možni tračni list glede na radij, ki ga morate rezati. Naslednja tabela vam bo pomagala približno določiti, kakšen radij (polmer) je mogoče s katero širino zaokrožiti v enem čistem rezu (ne da bi se vam bilo treba v rezu vračati).

izbira koraka mizarskega tračnega lista
izbira koraka mizarskega tračnega lista

Katero velikost zoba (korak TPI) izbrati?

Velikost zoba izbiramo glede na višino rezanega materiala (dimenzije materiala, skozi katerega naenkrat prehaja tračni list) ter na podlagi želene čistosti reza.

Grobi zob tpi 2, tpi 3 in tpi 4 se uporablja za velike premere in za bolj grobe hitre reze. Primerni so za rezanje vzdolžnega, mehkega in surovega (svežega) rezanega lesa.

Srednji zob tpi 4, tpi 6 in tpi 8 se uporablja za običajno rezanje in je najpogostejša velikost zoba. Uporablja se za vzdolžne in prečne reze, nudi najboljše razmerje med hitrostjo in čistostjo reza.

Fini zob tpi 10 in tpi 14 se uporablja za fino izrezovanje in tam, kjer so zahteve za čistost reza visoke. Najpogosteje se uporablja za izrezovanje vezanih plošč ali ploščatega materiala do višine 10 mm.

Kaj pomeni TPI?

TPI je angleška kratica »teeth per inch«, torej zobje na colo. Gre za število zob na eno colo, kar je 25,4 milimetra. Manjše kot je število, večji so zobje. Višje kot je število tpi, več zob bo imel tračni list in tem bolj fin in manjši bo zob. Naslednja tabela je preračun TPI na razdaljo v milimetrih med konicami.

Oznaka TPI Razdalja med konicami v [mm]
2 TPI 13 milimetrů
3 TPI 8,5 milimetrů
4 TPI 6 milimetrů
6 TPI 4 milimetry
8 TPI 3 milimetry
10 TPI 2,5 milimetru
14 TPI 1,8 milimetru

 

skip hook regular
skip hook regular

Katero obliko zoba izbrati? Kaj pomenijo Regular, Skip in Hook?

Regular označuje normalno obliko zoba s cepilnim kotom 0°, najdemo ga pri bolj finih korakih 14, 10, 8, in 6. Prednost te geometrije je gladek in čist rez.

Skip označuje geometrijo, pri kateri vedno en zob »manjka« oziroma je preskočen (angl. Skip – preskočiti). Cepilni kot zoba Skip je 0° za tekoč in manj agresiven vstop v rez. Primeren je za produktivno rezanje in grob razrez materiala.

Hook označuje kljukasto obliko zoba z agresivnim cepilnim kotom 10°. Primeren je za rezanje trdega ali težko rezljivega lesa večjih premerov.

Simonds tracni list za les vodoravno
Simonds tracni list za les vodoravno

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 4.6
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?