Kako si postaviti tračno žago?

Na kaj je treba misliti pri izdelavi domače tračne žage? To si bomo ogledali v novem članku s področja tračnih listov. Izdelava domače tračne žage ni zahtevna in zmogli jo boste tudi vi.

Navdušeni vikendaši, priložnostni graditelji ali domači mojstri praviloma ne potrebujejo dragih strojev za več tisoč ali celo več deset tisoč evrov. Še posebej če les režejo le nekajkrat na leto. Zato imajo ti ljudje na svojih vrtovih in v delavnicah pogosto po domače sestavljene alternative. Da pa bi taka žaga lahko služila predvidenemu namenu, se ne sme pozabiti na:

 • Elemente in komponente, ki niti lastnoročno sestavljenemu stroju ne bi smele manjkati,
 • pravilno izbiro in pravilno nastavitev tračnega lista.

Navdih za načrt in izgradnjo domače tračne žage smo iskali neposredno pri naših strankah, ki imajo lastne preverjene postopke. Kateri tip tračnega lista izbrati oziroma kako ga nastaviti? Zato smo tukaj mi 👍

Na kaj torej paziti pri izgradnji žage?

 1. Pogonski kolesi – Lahko sta jekleni ali litoželezni. Odlično lahko prideta tudi avtomobilski kolesi s pnevmatikama, ki bi morda lahko še bolje napeli tračni list, ki se s toploto razteza in krči (dvig temperature za 15 °C = raztezek za ca. 1 mm na dolžini 5 m). Na napenjalni napravi so pomembne vzmeti ali vzmetne podložke.
 2. Velikost pogonskih koles – Idealen premer koles bi moral biti vsaj 450 mm, še raje 550 mm. Glede na to, kolikokrat se tračni list upogne in zravna (odvisno od dolžine in hitrosti od 30 do 70 tisoč upogibov na uro), priporočamo izbiro premera koles, ki je 500-krat večji od debeline tračnega lista (pri ozkih tračnih listih za hlode, ki imajo debelino 0,9 ali 1,1 mm). Če boste izbrali premajhen premer koles, vam bodo tračni listi pokali.
 3. Stabilen kolut, jermenice, motor – Premer jermenic bi morali izbrati tako, da bo hitrost tračnega lista znašala 20 do 35 m/s. Primeren je motor z močjo okoli 5 kW.
 4. Pomično napenjalno kolo – Napenja tračni list in omogoča uravnavanje naklona. Z nagibanjem nastavite tračni list v razmerju do vodil in zagotovite, da ne bo potoval naprej ali padel.
 5. Vodilni valji z vencem ali podpornimi ležaji zadaj – Imajo funkcijo vodenja in preprečujejo tudi padec tračnega lista. Če so vodilni valji samo z zgornje strani, valji rahlo pritiskajo na tračni list in ga držijo v stabilnem položaju, da ne bi plaval.
 6. Dvižni sistem z ročico in ravnilom – Postaviti ga je mogoče z dvema vrvema ali navojnima palicama. Vrvi so enostavnejše za izdelavo, vendar je treba skrbno nadzirati vodoravno postavitev žage in enakomerno navijati vrvi na valj. Pri sistemu dveh navojnih palic simetrično dviganje stroja zagotavlja veriga. Zobato kolo z ročico določa konstanten pomik tračnega lista (npr. 1 zob na kolesu = 1 mm pomika tračnega lista dol ali gor), zaskočka pa stroj zadržuje v izbranem položaju. Pozor – pri vibracijah stroja tračni list ne sme sam od sebe pasti.
 7. Hlajenje tračnega lista – Povsem preprosta, toda pomembna zadeva. Brez hlajenja delo namreč ne bo potekalo tako dobro. Dovolj je, da nad žago postavite kanto s pipo in cevko. Vodo je treba dovesti do tračnega lista, da se bo nanj stekala in ga hladila še pred vstopom v les.
 8. Pomični mehanizem žage po tirnicah – Naše stranke so najbolj prepričali t. i. L-profili in tekalna kolesa z utorom. Razlog je najverjetneje preprosta izvedba in cena. Pomični mehanizem je mogoče usidrati s pragovi ali zabetonirati. Pomembna je fiksna podlaga, ki vpliva na ravnino, in seveda vodoravnost s tračnim listom.
 9. Naležni tramovi, kotne opore, vpenjanje okroglega lesa – Treba si jih je zamisliti tako, da bo delavec lahko rokoval z okroglim lesom in da bi lahko hlod na enostaven način pričvrstil na progo.
 10. Pokrovi pogonskih koles – Pomemben varnostni element, tračni list namreč lahko zapelje s pogonskega kolesa ali poči ter posledično zleti ven. Da bi preprečili telesne poškodbe, je žago dobro opremiti z zaščitnimi pokrovi. Ena od možnosti je prekritje celih koles in tračnega lista, pogosteje pa se pojavlja različica delnega prekrivanja pogonskega kolesa v smeri premikanja tračnega lista (glej fotografije zelene žage).

  Bistveno je upogniti pokrov navzdol (na ta način bo pokrov zadržal počen in izvržen tračni list, ne da bi ta odletel stran) in da pokrov spredaj sega pred kolesi, da bi prišel pod nivo zgornjega tračnega lista (če bi se tračni list na primer zaradi slabega naravnavanja snel, bi pokrov onemogočil, da bi odletel stran). Idealno je, da med kolesoma in pokrovom pustite tak odmik, ki bo omogočal zamenjavo tračnega lista, vendar mu bo hkrati preprečeval prost izmet. 

Kako izbrati tračni list in kako ga nastaviti?

 1. Debelina tračnega lista – Tračni listi za hlode imajo debelino 0,9 ali 1,1 mm (druga varianta je bolj toga in se praviloma bolje drži v rezu). Tračne liste je dobro izbrati glede na premer pogonskih koles stroja.
 2. Korak med zobmi – za hlode priporočamo korak 1,1 TPI, razperjene in naostrene za mehek (SOFT) ali trd les (HARD).
 3. Razpoložljive dimenzije tračnih listov za hlode lahko najdete na našem spletnem mestutračni listi za les: linija RipperS Premium.
 4. Namestitev in nastavitev tračnega lista – Z jeklenimi ali litoželeznimi kolesi bi morala biti nastavitev tračnega lista preprosta in hitra, kolesa s pnevmatikami pa se bodo morda bolje odzivala na toplotno razteznost tračnega lista. Zobje tračnega lista na kolesu ne bi smeli ležati, ampak segati ven. Padec tračnega lista preprečujejo vodilni valji, z nagibanjem kolesa pa se tračni list nastavi tako, da bo vrzel med njegovim zadnjim robom in vodilom minimalna.
 5. Napenjanje tračnega lista – Tračni list bi moral biti napet na ca. 200 N na 1 mm2 prereza.

Je vse jasno? Izberite svoj tračni list v naši spletni trgovini. Po potrebi smo vam na voljo prek naših kontaktov tukaj. Z veseljem vam bomo odgovorili na vprašanja in vam pomagali pri izbiri tračnega lista.

Pozor, pri konstrukciji lastne tračne žage, pa tudi pri samem rezanju si roke zaščitite s protivreznimi rokavicami. Upoštevajte tudi varnostna načela pri delu, k strojem pristopajte spoštljivo in se okoli prižgane žage gibajte previdno.


Imate lastne izkušnje z izgradnjo domače tračne žage? Navdihnite še ostale pustolovce. Delite z nami svoje vtise v komentarjih pod člankom in se pridružite debati.

 

Vam je ta članek pomagal?

Ocenite in nam pomagajte izboljšati našo vsebino

Skupna ocena 4.3
Ocenjevanje
article-rationg-decoration
Vaša vprašanja

Imate vprašanje o tem članku?